Ostaja saa usein myyjän tai hänen palkkaamansa asiantuntijan laatiman kuntoarvion. Voiko ostaja luottaa tähän?

Kuntotarkastusraportti on osa kaupan asiakirjoja joten myyjä vastaa sen sisällöstä. Siitä huolimatta olisi ostajan se hyvä käydä läpi oman asiantuntijan kanssa. Mikäli jokin seikka herättää epäilyjä, tulee ostajan kohdistaa siihen oma selvitystyö. Erityisesti kuntotarkastuksen huomautukset (joilla tarkastuksen tekijä rajaa omaa vastuutaan) riskikohdista"  "edellyttää tarkempaa tutkimista" ja "riskirakenne" ovat ostajan kannalta ongelmallisia. Tarvittaessa rakenteitakin voidaan avata, jos niin sovitaan. Mikäli asia jää tuon maininnan varaan ja myöhemmin paljastuu, että vaurio olikin todellinen ja merkittävä esim. koko alapohja on laho, niin myyjä vastaa siitä edelleen. Tosin joissain tilanteissa on oikeudessa katsottu, että ostaja vastaa virheestä mikäli rakennus on vanha ja sisältää ikäiselleen tyypillisiä riskirakenteita ja joista ostaja on tullut tietoiseksi esim. kuntoarvion kautta. Katso valesokkelia koskeva kuluttajariitalautakunnan ratkaisu vuodelta 2015, jossa ostajan hinnanalennusvaatimus kiinteistökaupasta kosteusvaurioista hylättiin kauppahinnan ollessa n. 140.000€ ja korjauskustannukset n. 40.000€.

Normaalisti ostajalla ei ole ennakkotarkastusvelvoitetta "edellyttää tarkempaa tutkimista " tilanteissa. Mutta jos tämän johdosta asiasta käydään hintakeskustelu ja ostaja tinkii hintaa esim. 20.000€ ja myyjä kirjauttaa kauppakirjaan, ettei em. alapohjan vauriovirheeseen voida enää vedota, niin mahdollinen virhe jää ostajan riskille jopa yli tuon 20.000 euron. Sillä ei kuitenkaan voi rajata yllättäviä ja laajempia vaurioita. Tilanne vaatii aina rakennusalan ja asianajajan arvion riskistä ja ehdosta kauppakirjaan.

Mikäli myyjä tarjoutuu korjaamaan vaurion kaupanteon jälkeen on korjaustapa ja valvonta hyvä sopia osana kauppaa ja jättää osa kauppahinnasta sisään. Parempi vaihtoehto on sopia vauriolle hinta ja vähentää se kauppahinnasta jolloin ostaja päättää korjaustavasta.

Katso "riskirakenne on aina riski artikkeli"

Katso kuntotarkastuksista myyjän kohdassa kuntotarkastus.