Myyjän kuntotarkastus

Myyjän kannattaa ehdottomasti tehdä kuntotarkastus ja mieluummin kuntotutkimus myytävässä rakennuksessa.

Kuntotarkastus tehdään pintapuolisesti kun taas kuntotutkimuksessa avataan riskirakenteita. Kuntotarkastaja tunnistaa riskirakenteet esim. valesokkeli, tuulettumaton puu/tiili ulkoseinärakenne, matalaperustus, jossa laatan päällä lämmöneristys jne. Näistä pitäisi tehdä kuntotutkimus niin, että rakenteista otetaan näytteitä. Mikäli niissä on mikrobikasvustoa, kuten usein on, asunnossa asumminen on terveysriski ennen laajoja korjauksia.

Mitä avoimemmin myyjä antaa kaikki tiedot sitä enemmän ostaja saa informaatiota ja riski jälkiselvittelyistä pienenee. Myös ostajalle hyvin tehty asuntokaupan kuntotarkastus tai kuntotutkimusraportti on luottamusta herättävä. Jos kuntotarkastaja on kokenut ammattilainen, hän osaa selvittää myös mahdollisia piileviä virheitä. Usein se edellyttää rakenteiden avaamista tai reikien poraamista kosteuden mittaamiseksi rakenteisiin. Tuhannen euron hinta on pieni hinta kymmenien tuhansien eurojen riitojen välttämisestä.

Kuntotarkastuksia ja kuntotutkimuksia myyntiä ja riitoja varten tekevät useat eri tahot eri nimikkeillä. Katso tarkemmin näiltä sivuilta kuntotarkastaja kirjoitus. Katso myös mm. Helsingin Sanomat kirjoitus.


Tilaajan tulee hankkia kaikki tarvittavat asiakirjat joita kaupanteossakin tarvitaan. Lisäksi myyjää ohjeistetaan olemaan tuulettamatta sisätiloja, pitämällä huonetilojen ovet kiinni jotta tiloista voidaan tehdä hajuhavaintoja. Pesutiloja ei saa kastella vuorokauteen, jotta kosteusmittaukset voidaan tehdä. Sisätiloissa pitää siirtää huonekaluja seinien edestä, jotta kaikki pinnat voidaan havainnoida. Ulkotiloissa pitää raivata pääsy kaikkiin tiloihin esim. ullakolle, rossipohjaan, salaojan tarkastuskaivoihin, viemärikaivoihin jne.

Vaikka kuntotarkastus on tehty huolellisesti saattaa jotain jäädä huomaamatta. Valitettavasti oikeudessa käsitellyissä riidoissa useissa on tehty kuntotarkastus, jolloin ihmetellään, miksi tätä virhettä ei havaittu tarkastuksessa. Jos ennen kauppaa olisi tehty kuntotutkimus (otettu näytteitä riskirakenteista) olisi virhe paljastunut.

Katso lisätietoa kuluttajaviraston sivuilta kohdasta kuntotarkastus.

Katso artikkelia "onko riskirakenne aina riski".