Rakennusvirhevakuutus, suorituskyvyttömyysvakuutus, piilovirhevakuutus

Rakennusvirhevakuutus eli suorituskyvyttömyysvakuutus on asuntokauppalakiin perustuva perustajaosakkaan vastuulle kuuluva pakollinen vakuutus vakuuttaa rakennusvirheet 10 vuoden ajalle. Tällä suojataan ostajia uudiskohteissa (uusissa tai peruskorjatuissa) urakoitsijan maksukyvyttömyyttä vastaan.

Piilovirhevakuutus on puolestaan käytetyn asunnon myyjälle annettava vapaaehtoinen vakuutus ennen kauppaa joiden tarjoajia on ilmeisesti tällä hetkellä vain Raksystems Anticimex Oy:n vakuutusyhtiö ja Huoneistokeskus LKV Oy. Kummallakin on omat ehdot. Idea on kuitenkin se, että rakennuksessa suoritetaan kuntotarkastus jossa kartoitetaan virheet ja vakuutetaan salaiset virheet esim. 5 vuotta ja 75.000 euroon asti. Vakuutuksen hinta on noin 2000-10.000€. Näitä vakuutuksia on otettu vain muutamaan prosenttiin asuntokaupoista, jota voi vain ihmetellä koska tällä suojataan molempia osapuolia piilovirheitä vastaan.

Raksystems on uusinut piilovirhevakuutuksen ehdot ja nimen. Tuote on 1.7.2015 lähtien Kauppaturvavakuutus ja hinta omakotitalolle 1950€ 5 vuotta. Se on saatavilla myös muille asunnoille 600-800€/2vuotta hinnalla. Vakuutus edellyttää Raksystems RS3 kuntotarkastuksen suorittamista, joka maksaa n. 1000-2000€ talosta ja paikasta riippuen.

Asiasta on tehnyt pro-gradututkielman Jussi Makkonen 2014.