Asuntojen hintapyynnöt ja toteutuneet kaupat

Helsingin Sanomat on tänään 6.2.2017 käsitellyt hintapyyntöjen ja toteutuneiden kauppojen välistä eroa. Kirjoituksen mukaan hintapyynnöt eroavat toteutuneista kaupoista huomattavasti. Tinkimisvara on noin 5-10% asunnosta riippuen. 500.000 asunnon hinnassa se olisi 25.000-50.000 euroa, joka on tietysti iso raha. Tinkimisvara on kuitenkin aina asuntokohtainen.

Suurin merkitys on taloyhtiön remonteilla siis mitä on tehty ja mitä on tulossa. Helposti 5000 euron neliöhintaan tulee 1000 euroa lisää jos putkiremontti, julkisivukorjaus ja sähköt menevät lähivuosina uusiksi. Ja lisäksi tulee vielä asunnon kph ja kettiön korjaaminen samaan aikaan. Lisäksi jyvitetyt ja jyvittämättömät taloyhtiön velat ovat suoraan hintaan vaikuttavia tekijöitä. Nämä nostavat hoito ja/tai rahoitusvastiketta merkittävästikin n. 5 euroa/m2 hoitovastikkeen keskiarvosta. Lisäksi tulee vielä omat toiveet omalle asunnolle, jolle ei voi määrittää hintaa. Asunto joko on tai ei ole sopiva. Sopivan asunnon tinkimisvara on hyvin pieni jos kriteerit ovat tiukat.

Asuntojen toteutuneita hintoja voi karkealla tasolla tarkastella netistä, katso kirjoitus asuntojen hinnoista.

Siis jokainen asuntokauppa on yhden myyjän ja yhden ostajan välinen kaupantekotilanne, jota ei voi kuvata millään keskiarvolla. Toinen ostaja maksaa asunnosta helposti 10% enemmän ja toinen myyjä saattaa pyytää siitä 10% vähemmän kuin on keskiarvo.