Kiiteistökauppa sähköisenä

Kiinteistökaupat voidaan nykyään tehdä sähköisesti. Siihen riittää suomalaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne (DNA, Elisa tai Sonera) tai sähköinen henkilökortti. Sillä voidaan tehdä esisopimus, kauppakirja, vaihto, lahjakirja (ei alaikäiselle), valtuutukset em. toimiin, puolison suostumukset, kiinnityshakemukset, panttikirjojen hallintasiirrot. Kaupanvahvistajaa ei tarvita. Palvelua ei voi käyttää hallinnanjakosopimukseen eikä maanvuokrasopimukseen. Hinta palvelulle vaihtelee mutta normaali kaupassa se on 55,00€. Palvelun alkuosa on maksutonta kauppakirjan siirtämiseen asti.

Menettely on yksinkertainen. Myyjä (tai ostaja tai muu esim. välittäjä) kirjautuu ja laatii luonnoksen mallien pohjalta ja niitä soveltaen. Ohjelma ohjaan kauppakirjan tekemistä kohta kohdalta. Kauppakirjaan voidaan liittää omia liitteitä esim. kuntotarkastuksen. Siitä lähtee ilmoitus ostajalle, joka pääsee tarkastamaan tai muokkaamaan kauppakirjaa. Osapuolet voivat myös valtuuttaa välittäjän tai asianajajansa tarkastamaan kauppakirjaluonnoksen. Myyjä allekirjoittaa sen sähköisesti palvelussa ja tämän jälkeen ostaja. Kauppakirjat saa ladattua omalle koneelle.Ne pitääkin ladata koska palvelu tallentaa ne vain 12 kuukautta.

Palvelu toimii myös yrityksille, jotka tunnistautuvat joko toimijan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Tämän jälkeen verkkopalvelu tarkistaa nimenkirjoitusoikeudet kaupparekisteristä.

Myös kuolipesä voi olla luovuttajana, jos sille siis osakkaille on myönnetty selvennyslainhuuto mistä käy osakkaat ilmi. Ilman selvennyslainhuutoa kauppa on tehtävä perinteisesti.

Kun kauppa on tehty käynnistyy automaattisesti lainhuutohakemus. Varainsiirtoveron maksukuitti liitetään liitetiedostona mukaan. Ostaja voi hakea kiinnityksiä myös saman palvelun kautta. Ostaja voi valtuuttaa myös pankin hakemaan kiinnityksiä.

Palvelusta voi todeta, että se on käytännöllinen alan toimijoille. Yksityisen myyjän tai ostajan on vaikea tehdä kauppaa palvelun kautta varsinkin monimutkaisemmissa kaupoissa. SIlloin edellytetään kuitenkin alan juridiikan tuntemista. Sinällään palvelu on hyvä osoitus, että nämäkin voidaan tehdä verkossa luotettavasti.

Lisätietoja löytyy maanmittauslaitoksesta.