Mitä asioita asuntokaupan jälkeen on hoidettava?

Ostajalla on asuntokaupan jälkeen monta asiaa hoidettavana. Paljon riippuu siitä mitä ennen kauppaa on selvitetty ja sovittu myyjän kanssa esim. puutteista. Katso selvitettävistä asioista kohtaa "ostajan selvitettävät asiat". 

Muuttoilmoitus ja postien siirto on hyvä tehdä heti kaupan jälkeen.

A. Asunto-osakkeet

1.Ota yhteys isännöitsijään rekisteröidäksesi omistuksesi yhtiön osakasrekisteriin. Tämä vaihtelee hieman yhtiöittäin mutta yleensä riittää kauppakirjan ja vairainsiirtoverolaskelmakuitin toimittaminen isännöitsijälle. Jos yhtiössä on lunastuslauseke, on tärkeää tehdä ilmoitus oikeassa muodossa. Tämä ilmenee yhtiöjärjestyksestä, josta voi myös kysyä isännöitsijältä.

2.Selvitä vastikkeen maksu ja muut taloyhtiöasiat isännöitsijältä.Onko taloyhtiöllä esim. järjestyssäännöt?

3.Ota viimeistään tässä vaiheessa kotivakuutus, mieluummin jo ennen kauppaa (sellainen, jossa on oikeusturva).

4.Mikäli ryhdyt tekemään korjauksia, tarkista mitä taloyhtiö edellyttää niiden tekemiselle. Usein tarvitaan ainakin suunnitelma ja piirustukset jos kysymys on pintaremonttia suuremmasta työstä.

5.Muut asiat tilanteen mukaan esim. laajakaistaliittymät, muut sopimukset, vuokralaisen irtisanominen, paloturvallisuus (palohälyttimet joka huoneeseen tai 1/60m2),

6.Tarkasta osakekirja ja sen siirrot (omistajat merkitään sen taka- tai sisäsivulle) ja säilytä sitä turvallisessa paikassa. Pyydä siitä kopio pankiltasi, jos se on jäänyt pankille. (Se on voinut siirtyä esim. myyjän pankilta ostajan pankille suoraan.) Usein ostajan pankki tarkastaa osakekirjan lainanantajan intressissä.

 

B. Kiinteistöt

1.Hoida lainhuudatus (6kk kuluessa) ja muut rekisteröintiasiat (esim. pankkia varten kiinnitykset jos pankki ei niitä hoida, vuokraoikeuden kiinnitykset jne.).

2.Hoida vakuutukset kuntoon. Tarkista että rakennusi on vakuutettu palo ym. vakuutuksilla. Varmista myös että vakuutuksissa edellytetyt suojatoimet on hoidettu.Esim. hoida nuohous kuntoon. Hanki myös kotivakuutus (oikeusturvalla).

3.Tee sähkö ja muut  sopimukset (jätehuolto, vesi jne). Lue sähkö ja vesimittarit.

4.Ota haltuun normaalit rakennuksen ja kiinteistön huoltotoimet eristyisesti kosteudenhallintaan sisällä ja ulkona sekä ilmanvaihtoon liittyvät toimet (lehdet ränneisstä, siivilöiden ja suodattimien puhdistus ja vaihdot jne), paloturvallisuus (palohälyttimet joka huoneeseen tai 1/60m2)

5.Mieti missä järjestyksessä teet kiinteistön korjaushuoltotoimia, sillä niitä riittää.