Kiinteistövälittäjä vai itse?

Moni asuntoa myyvä miettii myydäkö asunto itse vai käyttääkö kiinteistövälittäjää. Selvää on, että jos asuntokaupan tekemisestä ei ole perustietoja, on parempi kääntyä kiinteistövälittäjän puoleen. Katso esim. Kiinteistövälittäjäliiton sivusto. Mutta jos on jo tehnyt asuntokaupan tai pari tai on muuten perehtynyt asuntokaupan tekemiseen voi myyntiä ja kauppaa tehdä itsekin. Omaa asuntoaan voi aina myydä vapaasti ja naapurinkin, kunhan ei tee sitä ammattimaisesti.

Kiinteistövälittäjän valinta on vaikea tehtävä. Kokemus ja hyvä maine on hyvä lähtökohta. Neuvotteluja kannattaa käydä vähintään 3 mieluummin 5 eri välittäjän kanssa. Keskustele näistä parhaiden kanssa henkilökohtaisesti. Välityssopimuksen keskeiset ehdot on syytä käydä läpi välittäjän kanssa. Erityisesti kiinnitä huomio kohtiin

1. palvelun sisältö eli mitä hinta sisältää erityisesti markkinoinnin osalta ja mitä lisäkuluja voi tulla,

2. mikä on sopimuksen voimassaoloaika (max 4kk),

3. mikä on jälkipalkkioehto sopimuksen päättymisen jälkeen tehtävässä kaupassa,

4. ja että ne ehdot mitä on neuvoteltu poikkeavasti tulee kirjattua sopimukseen oikein.

Muista että juuri em. ehdoista voidaan aina neuvotella tarpeittesi mukaan. Esim. voimassaoloajaksi voidaan hyvin sopia 2 kk.

Jos haluat tutustua sopimukseen etukäteen tässä on OPKK käyttämä malli. Pyydä valitsemasi välittäjää antamaan etukäteen sopimusmalli tutustuttavaksi ja arvioitavaksi. Sopimukset eivät ole kovin helposti luettavia kuten huomaat.

Välityspalkkioissa on aina tinkimisen varaa. Listahintoihin annetaan lähes aina alennusta paitsi jos ne ilmoitetaan kiinteinä kuten Myyntiturvalla. Välityspalkkiot vaihtelevat 2%-5% välillä. Hesari teki 2015 keväällä tutkimuksen (linkki epävarma) hinnoista vertailemalla 250.000€ arvoisen kaksion välityspalkioita. Hinnat vaihtelivat 10.000 euron molemmin puolin noin 8.000-12.000 välillä. Myyntiturvalla hinta oli kiinteä 3720€. Palvelun sisältö vaihteli mm. sen suhteen sisältyikö asiakirjakulut, valokuvaus ja suoramarkkinointi hintaan. Markkinoinnin sisältö vaihteli paljonkin ja varsinkin tässä asiakkaan vaatimuksia huomioidaan. Lehtimainonta on usein sopimusasia. Yksityisesittelyt kuuluivat hintaan. Hintaturva  annettiin harvoin.

Kuningaskuluttaja on selvittänyt välittäjien palkkioita ja myyntihintoja 2013.

Varmista, että välittäjä saa kaikki tarvittavat tiedot asunnosta. Anna tiedot kirjallisesti jotta jälkeenpäin ei synny epätietoisuutta mitä olet kertonut. Usein tämä tapahtuu välittäjän käyttämän ja asiakkaan täyttämän tietolomakkeen avulla. Ole tarkkana miten kirjaat tiedot lomakkeeseen ja merkitse ne kohdat mistä et ole varma selvästi epävarmoiksi. Lomake on myyntiesitteen osa ja tärkeää tietoa ostajalle. Jos siinä on virheitä saatat joutua vastuuseen niistä. Kun ostaja on varmistunut, hyvä onkin käydä vielä ostajan kanssa yksityiskohdat läpi. Myyjä ja ostaja ottavat turhan riskin jos jättävät keskustelut vain välittäjälle. Paras olisi tutustua kohteessa ja käydä vielä kertaalleen asiat perusteellisesti läpi.

Kuluttajaviraston sivuilla on hyviä huomioita välittäjän valitsemiselle.

Katso muualla sivustossa vastuut ja kiinteistövälityslaki sekä kiinteistövälittäjäliiton sivusto.

Nyt kiinteistövälittäjät löytyvät kiinteistövälittäjärekisteristä.

Jos ryhdyt myymään asuntoa itse, perehdy tämän sivuston Myyjä välilehteen. Siinä käydään läpi keskeisiä asuntokaupan virheitä, jotka on vältettävissä kunhan kauppa tehdään huolellisesti. Sivuilta löydät myös asunto-osakkeen kauppakirjan mallin. Kiinteistökaupan tekemisestä on ohjeet ja malli täällä.